Ga naar de inhoud
Home » Onze fancy toiletten?

Onze fancy toiletten?

Toilet zonder blabla

We leven op aarde als op een eiland, en de mens zal zich moeten aanpassen aan wat er op dat eiland groeit en bloeit, zonder het uit te putten.

Ronald Rovers

Geen blabla maar ook geen bling bling. Kleinste Kamertje fabriceert haar toiletten als het even kan van gebruikt hout. Een echt probleem is dat niet, we maken zo netjes mogelijk en en ook de degelijkheid laat echt niets te wensen over. Maar de ene keer is dat hout keurig recht en strak maar soms ook niet. Een hoge kwaliteit meubelpaneel levert, eerlijk is eerlijk, wel een stukje strakker resultaat. Maar daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan!

Ook houden we onze werkplaats klein en het aantal gebruikte machines laag. Je zou dat alles bij elkaar een aardige concessie kunnen noemen en feitelijk is dat ook zo. Dat wij niet voor kiezen voor een strak gelikt product zonder concessies, heeft alles te maken met onze voetafdruk. De milieu-impact van nieuw top kwaliteit hout en een werkplaats met de nieuwste computergestuurde freesbank en andere prachtige machines, is vele malen groter dan je wellicht denkt. Immers, ook een machine moet worden gemaakt. Van grondstoffen die ergens vandaan moeten zijn gekomen, getransporteerd met schepen, vrachtwagens et cetera die ook niet uit de lucht zijn komen vallen. Voor de eeuwigheid is dat alles ook al niet gemaakt. En een grotere werkplaats kost meer bakstenen, hout, glas en wat al niet meer, meer ruimte en meer energie om te verwarmen.

En zo hangt alles aan elkaar. Eigenlijk zijn de toiletten van het Kleinste Kamertje nog te mooi en zijn we verder gegaan dan wat echt nodig is. Want eerlijk is eerlijk, meer dan een emmer en een paar houten latjes om op te zitten heb je eigenlijk niet nodig. Dat de meeste mensen dat niet willen en niet leuk vinden begrijpen we maar al te goed. Zo staan wij er zelf ook in.