Ga naar de inhoud
Home » Onze missie

Onze missie

Voor een groene toekomst

Klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis, plastic soep, PFAS in moedermelk, zoönosen in de intensieve veeteelt, een lange lijst vol ellende. Daarom beginnen steeds meer mensen te beseffen dat groen leven belangrijker is dan ooit. Zaken als auto’s, lange vliegreizen, vleesconsumptie, elektronische gadgets en gebotteld water zijn dan vaak de eerste zaken die aan de orde komen. Maar ondertussen, zonder er erg in te hebben, voltrekt één van de grootste milieurampen zich in onze toiletten. Het onschuldig ogende spoeltoilet – algemeen beschouwd als een teken van beschaving – heeft een verrassend grote impact. Onze afhankelijkheid hiervan zorgt niet alleen voor aanzienlijke milieuvervuiling, maar bedreigt zelfs de voedselvoorziening. De hoeveelheid stikstof in menselijke mest komt overeen met 40% van de stikstof die wereldwijd gebruikt wordt in de landbouw. Die komt nu voor een aanzienlijk deel voor rekening van stikstof uit kunstmest. In het rijk van de (grote) landdieren, neemt de mens qua biomassa de tweede plaats in, na de runderen en vóór de varkens. De landbouwgronden bemesten we met kunstmest vervaardigd uit bronnen die eindig zijn en verarming van de bodem tot gevolg hebben. Tel uit je verlies!

Concessies doen aan ons luxe leven doen we in het rijke westen liever niet. Het spoeltoilet geldt daarbij zo ongeveer als het allerlaatste wat aan de orde komt. ‘Dat opgeven? Nooit!’ Kleinste Kamertje streeft er naar mensen te inspireren en te laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Onze ontlasting is een grondstof die deel uit hoort te maken van de (voedsel)kringloop. Heel normaal vinden wij ondertussen.

Onderscheidend

Kleinste Kamertje is wars van half of slecht werkende hightech oplossingen. Wij willen iets dat echt goed en veilig werkt! Tegelijkertijd willen wij laten zien dat, als je het spoeltoilet vaarwel zegt, dit helemaal niet zo eng is als je vooraf had gedacht. En wanneer je straks je eerste compost oogst en je rekening van het waterleidingbedrijf onder ogen krijgt zul je echt beseffen: Ja, hiervoor heb ik het gedaan!

Het toegepaste concept kwam tot stand na een zeer uitgebreide verkenning van alle mogelijkheden. Op internet bleek een enorme hoeveelheid slechte informatie voorhanden te zijn die halve waarheden verspreid en soms zelfs complete onzin. Veel op de markt aanwezige (commerciële) systemen bleken onvoldoende te functioneren, zowel op het gebied van gezondheid als resultaat in de kringloop en vielen daarom af. Gelukkig was er ook goede informatie te vinden, hier haalden wij onze kennis vandaan. Die gebruiken wij nu om jou van dienst te zijn.

Terugkijkend op onze eigen zoektocht van destijds kunnen wij nu zeggen: Dit is de enige methode die echt goed werkt en waar alle puzzelstukjes aan vragen die wij ooit hadden, op hun plaats zijn gevallen. We helpen jou graag de transitie te maken.