Ga naar de inhoud
Home » Humanure Handboek

Humanure Handboek

Stront in een notendop

Joseph Jenkins – (Nederlandse vertaling Harry Wagenaar)

humanure handboek

Laten we aannemen dat de hele wereld de afvalwaterfilosofie heeft overgenomen die we in het westen hebben: poepen in drinkwater en vervolgens proberen dat vervuilde water te zuiveren. Hoe zou dat scenario eruit zien?

In verschillende stadia van het proces is tussen de 1.000 en 2.000 ton water nodig om 1 ton menselijke ontlasting door te spoelen. In een wereld met acht miljard mensen die volgens een conservatieve schatting dagelijks 1,7 miljoen ton uitwerpselen produceren, is de hoeveelheid water die daarvoor nodig is niet beschikbaar.

Denk ook maar eens aan het toenemend aantal stortplaatsen dat nodig is om de toenemende hoeveelheden zuiveringsslib te storten, en alle energie en materialen die nodig zijn om het afvalwater te reinigen, dan zul je je beseffen dat deze manier van afvalwaterverwerking verre van duurzaam is. Op de lange termijn dient dit de behoeften van de mensheid niet.

De schrijver laat op een goed onderbouwde wijze en vanuit 40 jaar ervaring zien dat menselijke ontlasting op een veilige manier bij kan dragen aan de voedselkringloop. Niet door dit zonder te bewerken in je tuin te gooien, en ook niet door dit te laten vergisten of op een andere manier te laten verrotten maar onder invloed van zuurstof te composteren. Op een speciaal ingerichte composthoop genereert het proces warmte wat de ziekteverwekkers onschadelijk maakt. Resultaat veilig te gebruiken vruchtbare compost.

De Nederlandse vertaling van dit boek (pdf) is GRATIS beschikbaar via de website van de auteur: http://humanurehandbook.com/

Compost Toilet Handbook

Van de auteur van The Humanure Handbook, een deskundige gids voor composttoiletten die je zelf kunt bouwen

Het Compost Toilet Handbook is een geïllustreerde instructiehandleiding waarin wordt uitgelegd hoe je composttoiletten maakt, gebruikt en beheert. Dit zijn afvalvrije toiletten die afhankelijk zijn van het biologische proces van compostering om toiletmateriaal te recyclen. Het is gebaseerd op de meer dan 40 jaar ervaring van de auteur uit de eerste hand met “composteren als alternatief voor sanitaire voorzieningen”.

Het 254 pagina’s tellende boek bevat 161 pagina’s met kleurenfoto’s, waaronder 203 foto’s of illustraties uit 13 landen waar composttoiletsystemen in gebruik zijn. De tweede helft van het boek bevat casestudy’s van composttoiletprojecten in Afrikaanse gevangenissen en scholen, Haïtiaanse scholen, weeshuizen en dorpen, scholen in Mozambique, buurten in Mongolië, een school en dorp in Nicaragua en een ecodorp in de VS.

Naast alle informatie over de constructie, het gebruik en het beheer van composttoiletten, behandelt het boek de voorbereiding op noodsituaties, compostering bij koud weer, farmaceutica, zware metalen, gezondheid en veiligheid.

Let op: Engelstalig!

compost-toilet-handbook-cover