Ecologisch Sanitair Beheer
We poepen goud…
….en spoelen het door het riool. Vind je dat niet zonde? Wij vinden van wel! Samen met Kleinste Kamertje maak je er een eind aan! Met een BST (biogestuurd strooisel toilet) en een compostbak verander je je tuin in een ware oase. Composttoilet wordt dat ook vaak genoemd of droogtoilet. Misschien heb je er wel eens een gezien, op een camping in Frankrijk of ergens anders, Zoiets staat er vast omdat er geen waterleiding en riool aanwezig is, dacht je wellicht. Nou niet dus! Dit type toilet heeft veel meer potentie dan je denkt! Ook in huis is het uitstekend bruikbaar. En onze shit is goud waard! Een essentiële grondstof die onderdeel van de voedselkringloop hoort te zijn.
Winkelen per categorie
Uitgelicht: De Piestro
‘Uritonnoir’
Eenvoudig heel veel water besparen tijdens je evenement, feestje, in je moestuin of gewoon thuis? En nog eens extra vruchtbare compost oogsten ook? Met een paar strobalen maak je in een handomdraai een eenvoudig urinoir. Urine bevat geen ziekteverwekkende bacteriën maar wel waardevolle stoffen voor de bodem. Een mooi begin ook als je toch nog wat huiverig bent om verdere stappen te nemen.
Zwart water
Bah! Zwart water is smerig water. Maar wist je dat we dat iedere dag volop produceren? Door in (drink)water te poepen en te plassen creëren we het iedere dag, en daarbij ons eigen stikstofprobleem in de vorm van ammoniak, nitraat en nitriet. Het rioolwaterbedrijf mag het oplossen. Dat lukt meestal wel aardig maar het kost naast geld ook de nodige energie. En uiteindelijk levert het helemaal niets op. Je kleine en grote boodschap worden gezien als afval. De oplossing? Die is echt prachtig en ligt verscholen in eenvoud! Een bst in je kleinste kamertje en een compostbak in je tuin. Immers, drinkwater is om te drinken, niet om te vervuilen. En wat nu nog jouw afval is wordt straks een hele nuttige grondstof. Zwart water, weg ermee!
Grijs water
Veel minder vies! Gebruik je een BST dan produceer je zo ongeveer alleen nog watervervuiling met je douche, keuken en wasmachine. Het water wat daar ontstaat noemen we ‘grijs’. En dat is lang niet zo vies als zwart water. Stikstof zit er nauwelijks in, ziekmakende bacteriën ook bijna niet. Het schoonmaken hiervan is vele malen makkelijker, je zou het bijna geheel aan de bodembacteriën over kunnen laten. Maar in België ontwikkelde professor Joseph Orzàgh Traiselect, een selectieve zuiveringsmethode met behulp van een eenvoudige septische put. Speciaal voor grijs water. Ideaal voor als je geen riolering hebt of als je wilt bijdragen aan het tegengaan van verdroging.
Groen water
Klinkt duurzaam misschien? Nou nee. Het spoelwater van een toilet, aangevuld met vermalen voedselresten uit de keuken, wordt soms groen water genoemd. Nogal uitzonderlijk en een beetje raar misschien. Minder uitzonderlijk zijn de grachten en sloten die groen kunnen kleuren, vooral in de zomer. Eutrofiëring heet dat met een duur woord. Het wordt veroorzaakt door een teveel aan stikstof in het water. De intensieve veehouderij, Schiphol, Tata Steel, auto’s en zelfs jouw spoeltoilet dragen er aan bij. De rioolwaterzuivering verwijdert niet alle stikstof. Of we daar wat mee kunnen? Uh, nou nee maar voorkomen kun je het wel. Eet biologisch, vlieg niet, rij minder auto en consumeer vooral minder. En…composteer je toiletinhoud vanuit zo’n mooie bst. Zonder spoelwater! De compost maakt van je tuin een waar paradijsje, dat krijg je er zomaar gratis bij. De stikstof zit veilig gebonden in de compost en komt pas vrij op het moment dat de planten er om vragen.
Blauw water
Nee, water is niet blauw, zelfs de Middellandse Zee niet, al lijkt dat soms zo. Zullen we het dan maar over drinkwater hebben? Drinkwater mag alleen ‘drinkwater’ worden genoemd als het aan alle gestelde strenge normen voldoet. In feite is het vervaardigen van drinkwater in Nederland voorbehouden aan de tien drinkwaterbedrijven. Enkel op individueel niveau kun je hier van afwijken. Iemand die binnen zijn huishouden water geschikt maakt om te drinken mag dat doen. Je spreekt dan van ‘drinkbaar water’. Regen is de primaire bron van al het zoet water op aarde. Er valt veel voor te zeggen om daar dan ook rechtstreeks drinkbaar water van te maken, er bestaan goede methoden voor. Voorbeeld: Pluvalor van Eautarcie. Daar heeft men net even verder gekeken dan enkel slechte stoffen en bacteriën verwijderen. Je wc doorspoelen met regenwater? Daar is het eigenlijk veel te goed voor!
Advies voor veilig composteren!
Het composteren van humanure (menselijke mest) roept doorgaans erg veel vragen op. En terecht! Want het internet staat vol met halve waarheden en soms zelfs complete onzin. Hoe scheid je deze van de goede op wetenschappelijke en ervaring gebaseerde informatie? Om hieraan tegemoet te komen bieden wij een persoonlijk adviesgesprek aan of zelfs een compleet begeleidingstraject. Ter plaatse of online.
Om humanure op een goede en veilige manier te composteren moet je een aantal essentiële stappen nemen en zorgvuldig te werk gaan. Ben je hier van op de hoogte en heb je het allemaal een beetje in de vingers gekregen dan is het heel eenvoudig.
Low tech?
Op fancy artikelen hoef je bij ons niet te rekenen. Dus geen hightech systemen met verwarmingselementen, ventilatoren, draaischijven of zogenaamd onderhoudsvrije gemakssystemen waar je zo ongeveer een kelder onder je huis voor nodig hebt. Onze low tech werkt echt, daar staan we voor!